• 15 MAR 16
  • 0

  Tannregulering

  Tannregulering i Oslo

  Tenner påvirkes av krefter og motkrefter som virker på dem. Kraften fra f.eks en tanregulering kan få tenner til å vandre.

  Tannregulering fungerer takket være at tennene våre ikke sitter helt fastvokst i kjevebenet, men henger i små tråder som kalles ligamenter.

  Omfattende tannbehandlinger er ofte en kombinasjon av flere ulike spesialiteter der kjeveortopedi (tannregulering) er en viktig del. Før store behandlinger er det derfor vanlig at tannlegen rådfører seg med en kjeveortoped. Kjeveortopeden har lang erfaring med ansiktets og tennenes anatomi, vekst og samspill.

  Tannregulering på barn, tenåringer og voksne

  På barn og tenåringer er det relativt enkelt å flytte tenner. Forflytningen underlettes av at kroppen vokser. Vevene forandres og tilpasser seg lettere. Det er til og med mulig å påvirke ansiktets vekst med hjelp av tannregulering.

  På voksne kan en som oftest ikke gjøre riktig like store forandringer. Risikoen for en viss tilbakegang når behandlingen er ferdig er noe større. Med god planlegging og behandling kan man imidlertid oppnå fine og permanente resultater også hos voksne.

  Behandling av bittfeil

  En første undersøkelse
  Tannlegen registrerer hvordan tenner og kjever forholder seg til hverandre. Eventuelle avvik registreres. Som pasient får du informasjon om problemer og risiko, samt hva som eventuelt kan gjøres med problemet.

  Avtrykk, røntgen og tracing
  Om tannregulering kan være aktuelt gjør tannlegen alltid en mer omfattende undersøkelse før behandlingen gjennomføres.

  Et avtrykk av tennene tas. Ved hjelp av dette fremstilles deretter gipsmodeller som fungerer som grunnlag for planleggingen. For å se forholdene mellom kjeveben, tenner og ansiktskjelett benytter tannlegen seg også av røntgen.

  Ansiktets profil tegnes deretter opp. På tegningen påføres nå verdier fra bl.a røntgen inn. Metoden kalles tracing.

  Behandlingen
  Valget av behandling er unik for hver pasient. Generelt kan man si at behandling med tannregulering som oftest strekker seg over et år.

  Tenner og kjeveben vil ofte ta seg tilbake til sin opprinnelige posisjon. Det er derfor viktig å følge opp behandlingen. Derfor blir det som regel limt på tynne strenger på baksiden av tennene slik at tennene ikke flytter seg tilbake. Disse strengene synes ikke og er heller ikke noe funksjonelt problem.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply