Munnhygiene
Munnhygiene
Munnen inneholder alltid mange bakterier. En del bakterier fyller en viktig funksjon mens andre kan forårsake stor skade.
I Norge er vi flinke til å børste tennene hver dag og det er bra, men det samles likevel bakterier og matrester mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til. Når bakteriene blir liggende igjen over lengre tid, blir tannkjøttet irritert. Kroppens forsvar settes da i gang og tannkjøttet hovner opp og vil lett blø.
Dårlig ånde
Om bakteriene får ligge igjen, lukter det dessuten ganske ille, en lukt man selv ofte ikke kjenner fordi man er vant til den – men omgivelsene merker den…
Med en bra munnhygiene reduserer du betydelig risikoen for dårlig ånde og sykdommer som karies og tannløsning.
Daglig munnpleie
Tennene våre er bygget for å vare lenge, men akkurat som resten av kroppen, eldes også munnen. Hvor raskt eller langsomt det går kan du være med å påvirke.
Mange av de prosesser som gjør at aldringen i munnen går fortere merker man ofte ikke i begynnelsen. Heldigvis har vi i dag så stor kunnskap på området at vi i tannhelseteamet i mange tilfeller kan se problemene lenge før det oppstår en merkbar skade hos pasienten.
• Børsteteknikk
Flere studier har vist at en elektrisk tannbørste med oscillierende bevegelser (dvs at børstehodet roterer 180 grader frem og tilbake) gir en bedre rengjøring enn en manuell tannbørsteteknikk. Ofte setter de fleste av oss ikke av nok tid til rengjøringen av tennene om kvelden og derfor kan en elektrisk tannbørste som f.eks Braun Oral B være en god investering. Uansett hvilken tannbørste du velger er det viktig å rengjøre systematisk.
Vi anbefaler at du pusser morgen og kveld, men morgenpussen trenger ikke å være like grundig som den rengjøringen du foretar om kvelden. Hovedhensikten med tannbørstingen om morgenen er å tilføre fluortannkrem på tennene slik at disse beskyttes mot hull. En gang pr dag og fortrinnsvis rett før leggetid er det viktig at du setter av noen minutter til en grundig rengjøring av tennene. Om du velger å bruke en manuell børste foretas rengjøringen ved at du vinkler tannbørsten 45 grader mot tannkjøttet og skrubber frem og tilbake langs tannkjøttskanten mens du sakte fører børsten fremover. Start med den bakerste tannen på innsiden enten i overkjeven eller i underkjeven og beveg børsten sakte over til motsatt side før du pusser utsiden av tannrekken.
• Bruk fluor morgen og kveld
Bruk alltid fluortannkrem – det holder med ca en centimeter på børsten. Fordel tannkremen rundt på tennene og rengjør deretter tennene som beskrevet over. Det er en fordel om du unngår å skylle etter tannpussingen, men kun spytter ut overskuddet av tannkrem. På denne måten får fluortannkremen bedre effekt.
Om vi ser at du har økt risiko for karies anbefaler vi ofte ekstra fluortilskudd. Dette kan være i form av fluortyggegummi, fluorskylling eller fluortabletter. Av og til fremstiller vi en spesiell skinne som du bruker hjemme i forbindelse med fluorgel som fås kjøpt på apoteket.
• Rengjør mellom tennene
Rommet mellom tennene utgjør ca. en fjerdedel av tannflatene. Du etterlater dermed mer enn 25 % av matrestene og bakteriene hvis du ikke gjør rent der! Tanntråd er meget effektivt for å fjerne bakterier og matrester som alltid samles mellom tennene.
Tanntråd skal helst brukes om kvelden slik at munnen er helt ren når du går og legger deg. Bruk en vokset tråd med en tykkelse som passer for dine tenner. Om du har problemer med at tanntråden fliser seg opp har vi spesialtanntråder som du kan få hos oss.
Hold tanntråden mellom fingrene og før den opp og ned mot en tann av gangen. Det er også spesielle tanntrådholdere å få kjøpt både på apoteket og hos oss. Om det er lenge siden du har brukt tanntråd blør det av og til i begynnelsen. Dette skyldes at det er en betennelse i tannkjøttet som følge av at det har ligget mye bakterier der over lang tid. Om du er nøye med tanntråd hver kveld vil denne betennelsen og blødningen forsvinne i løpet av noen uker
Når det er større mellomrom mellom tennene eller når det er vanskelig å komme til med tanntråd lenger bak i munnen er det ofte bedre å bruke små spesialbørster som du også får hos oss. Tannstikker kan også være et bra hjelpemiddel, men sjelden like effektivt som tanntråd og mellomromsbørster.
Fluor
Normalbeskyttelse
Av og til trenger tennene ekstra beskyttelse. Risikoen for å få karies kan være større enn normalt, eller tennene er følsomme og iser. Fluor kan da hjelpe oss å styrke tennene. Forskning har vist ar fluor er en av hovedårsakene til at vi får mindre karies nå for tiden sammenlignet med tidligere. Fluor lagres både i tannen og danner også et beskyttende lag på utsiden av emaljen slik at den blir hardere og mer motstandsdyktig mot syreangrep fra bakterier.
Små hull kan til og med tilhele hvis det regelmessig finnes fluor rundt tennene. Basisbeskyttelsen består av tannbørsting med fluortannkrem to ganger om dagen, noe som er bra for alle munner. Nesten alle tannkremer inneholder derfor fluor i dag.
Ekstra beskyttelse
Av og til trengs det ekstra fluortilskudd, og vi anbefaler det som vil passe deg best. Det vanligste er at man selv tar fluor hjemme. Ved fluorskylling vil fluor nå alle tannflatene. Det er best å skylle etter at man har børstet tennene, rett før man går og legger seg. Da blir det liggende et tynt lag med fluor på tennene hele natten. Skyll i minst ett minutt og spytt så ut væsken.
Et alternativ til skyllingen kan være fluortyggegummi som tygges på dagen, eller sugetabletter. Vi kan også legge en spesiell fluorlakk på tennene dine når du er hos oss. Av og til lager vi en individuell skinne som tilpasses tennene dine. I skinnen/formen legger man fluorgel. Denne metoden brukes når risikoen for hull er svært stor.
Fluor er testet vitenskapelig over mange år og blir brukt med godt resultat over hele verden. Hvis man er særlig utsatt for karies er det viktig å endre andre risikofaktorer som f.eks munnhygiene og kosthold. Moderne tannpleie betyr at vi sammen og i god tid forsøker å forebygge sykdom slik at du kan ha tenner hele livet.
Maten og tennene
Hver gang du putter noe i munnen får bakteriene hjelp til å danne en etsende syre. Det er denne syren som angriper tennene dine.
Unngå småspising
Svært mye av det vi spiser eller drikker inneholder sukker. Når du inntar noe som inneholder sukker starter syreangrepet fra bakteriene umiddelbart. Det absolutt viktigste når det gjelder kosten er ikke hva vi spiser, men hvor ofte. Hvis man småspiser mellom måltidene rekker munnen aldri å nøytralisere syren. Risikoen for å få karies er da stor.
Inntak av sukker om natten er spesielt skadelig
Om natten er spyttproduksjonen lav og om du da putter mat eller drikke i munnen som inneholder sukker som f.eks saft vil dette føre til at syrepåvirkningen på tennene blir ekstra skadelig. Spyttet hjelper oss nemlig med å nøytralisere syren, men om natten vil dette skje mye langsommere.
En gang i uken er best
Å forebygge karies betyr ikke at du må leve et asketisk liv på gulrøtter og grovbrød hver dag hele året. Den gamle regelen om at en gang i uken er best gjelder faktisk fortsatt. Det er bedre å ha en skikkelig godtedag en gang i uken enn å småspise små mengder hele tiden.
Sukkerfire produkter
Det finnes i dag kunstige søtningsstoffer som f.eks Xylitol og Aspartam som brukes bl.a i suketter, halspastiller og saft. Dette er svært bra alternativer om du ønsker noe søtt mellom måltidene. Mange er redd for kunstige søtstoffer og hvilken virkning de har på kroppen. Det finnes ingen studier som viser at disse er farlige om man bruker dem med sunn fornuft.
Bakterier
Munnen inneholder alltid mange bakterier. En del bakterier fyller en viktig funksjon mens andre kan forårsake stor skade.
I Norge er vi flinke til å børste tennene hver dag og det er bra, men det samles likevel bakterier og matrester mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til. Når bakteriene blir liggende igjen over lengre tid, blir tannkjøttet irritert. Kroppens forsvar settes da i gang og tannkjøttet hovner opp og vil lett blø.
Dårlig ånde
Om bakteriene får ligge igjen, lukter det dessuten ganske ille, en lukt man selv ofte ikke kjenner fordi man er vant til den – men omgivelsene merker den…
Med en bra munnhygiene reduserer du betydelig risikoen for dårlig ånde og sykdommer som karies og tannløsning.
Leave a reply →
God morgen jeg sjekker om dette funker gi meg en tilbake melding
Reply →