Rotfylling

Vår rotfyllingsspesialist er Elham Al-Toma. Hun lager veldig fine rotfyllinger og er flink å spare så mye av tannen som mulig for å ha mest mulig styrke igjen i den etter behandling.

HVORFOR MÅ DET GJØRES EN ROTFYLLING?

En tann har en indre kjernedel som kalles pulpa.
Denne indre delen kan dø eller bli skadet på grunn av blant annet karies (hull i tanna), fyllinger som lekker, tannskade og tanngnissing. Noen ganger blir det da en betennelse eller infeksjon i tannen og du kan kjenne akutte smerter eller hevelse i tannkjøttet. I andre tilfeller kjenner du ikke noe, men det blir det oppdaget på røntgen ved rutinesjekk hos tannlegen.
Tannen må da gjennom en rotfylling og deretter få en ny fylling eller krone etterpå.

Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være greit å få det sjekket ut hos tannlegen.

BILDE AV ROTFYLLINGSPROSESS

HVORDAN FOREGÅR ROTFYLLING?

Rotfylling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, for eksempel karies (hullet) eller betennelsen.
Deretter renses kanalen/kanalene fine og rene, desinfiseres og rotkanalen/kanalene fylles enten med et desinfiserende materiale og en midlertidig fylling på toppen. Eller det kan også være tannen kan rotfylles ferdig same dag som den renses. Det vil tannlegen avgjøre. Som regel tar en rotfylling to besøk, noen ganger bare ett, andre ganger flere.
Når man rotfylles ferdig, fjernes midlertidig fylling, man renser igjen kanalen/kanalene godt, desinfiserer den/de og fyller med et gummimateriele som kalles guttaperka samt en liten krem. Ofte legges midlertidig fylling og man finner ny time hos tannlegen til å få lagt fylling eller krone på tannen.

BILDE AV ROTFYLLINGRPROSESS

SMERTEFRITT

Behandlingen utføres som oftest med lokalbedøvelse og er smertefri. Om pulpa er død behøves som regel ingen bedøvelse. Det finnes altså ingen grunn til å være engstelig for at behandlingen skal gjøre vondt.
Noen ganger utfører vi rotfyllinger i narkose. Det er også en mulighet for det hos oss om du skulle svært engstelig eller ha behov for det av annen grunn.

Bilde avv Elham El-Toma
Spesialist i endodonti (rotfylling), Elham Al-Toma.

ER DU HENVIST FRA EGEN TANNLEGE?

Da vil vår rotfyllingsspesialist utføre rotfyllingen og legge en midlertidig fylling i tannen og du må deretter til din egen tannlege for å få lagt en permanent fylling, krone eller for eksempel stift og krone.
BESTILL TIME

FLERE BEHANDLINGSFORSLAG NÅR MAN ER INNE TIL VURDERING

Man foretar en undersøkelse og tar nødvendige røntgen. Og stiller en diagnose.
Så vil man komme med et behandlingsforslag. Noen ganger finnes det flere behandlingsforslag og man vil diskutere dem med deg som pasient.
Deretter legges det en behandlingsplan og du får informasjon om ca pris på behandlingen.

Vi jobber med biologi slik at det kan være at man må bruke flere ganger enn man har tenkt og det da kan bli ekstra besøk og da også tillegg I pris. Du vil i såfall få informasjon underveis.

REFUSJON FRA HELFO

Noen har rettigheter til refusjon for tannbehandling og også rotfylling. Har du slik rettighet, er det fint at du sier ifra og tar med dokumentasjon på det. Da vil refusjonsbeløpet trekkes fra direkte på din regning, da vi har direkte oppgjør med Helfo og du da betaler din andel.

BEHANDLINGSGANG:

Bedøvelse.
Man setter som regel litt bedøvelse.

Beskyttelse med gummiduk.
En gummiduk settes som beskyttelse rundt tannen og denne holdes på plass ved hjelp av en liten metallklemme rundt tannen for å hindre at spytt kommer til og ikke rensemidlene vi bruker til å skylle med inni tannen kommer rundt i munnen.

bilde av gummiduk

Ofte to besøk ved rotfylling.
Ett besøk der tannkanalene renses og man får lagt inn et antibakterielt middel.
Ett besøk der tannens kanaler tettes igjen og deretter ny time hos sin tannlege til å legge en mer permanent fylling eller krone.

bilde av rotfylling

Åpne litt.
Deretter må man borre litt for å fjerne hullet, hvis det er hull der, eller fjerne gammel fylling og lage en fin åpning til tannkanalen.

Rense tannens fine rotkanaler.
Vi jobber ofte med mikroskop når vi renser tannens fine kanaler. Og skyller med forskjellige rensemiddel

Legge midlertidig fylling over rotfyllingen.

Deretter settes det opp ny time til å rotfylle tannen ferdig.
Man gjentar da å sette på gummiduk, åpne opp, skylle godt I kanalen/kanalene, tørrlegge og fylli igjen med tilpassede gummistifter og en rotfyllingspasta. Ny midlertidig fylling legge og man skal så tilbake til sin egen tannlege og ferdiggjøre med ny fylling eller evnt. krone.

bilder av stifter

Søk om ønsket kreditt hos klinikken eller søk her.

Resurs Bank, Tannestetisk Senter