• 10 MAR 16
  • 0

  Estetisk Tannpleie

  Estetisk tannbehandling handler om justeringer av tennenes utseende. Med moderne teknikker kan man idag forbedre både tennenes farge og form. Misfarginger, mellomrom, ujevnheter og stygge fyllinger trenger ikke å være et problem. I dag finnes det flere alternativer for deg som ønsker et vakrere smil. Bleking har blitt en vanlig metode for å få bukt med misfargede eller gule tenner. Skallfasetter finnes for den som vil korrigere både farge og form.

  Fargen på tennene våre varierer. Noen har kritthvite tenner mens andre har gule. Men hva er det som bestemmer fargen? Og kan vi påvirke den?
  Emaljen er vanligvis det hviteste på tannen. Under den finnes dentinet som er gulere og mer fargesterkt. Ettersom emaljen er gjennomskinnelig er det først og fremst dentinets farge som reflekteres og bidrar til tennenes farge. Er dentinet kraftig gult oppleves altså tannen som gul.

   

  Misfarging på overflaten

  Tannfargen påvirkes av mat og drikke. Du har sikkert hørt at rødvin,
  kaffe og tobakk kan forårsake misfarginger. Om det dreier seg om
  ytre misfarginger kan tannlege eller tannpleier pusse det bort.

   

  Dyp misfarging

  Fargestoffer fra mat og drikke kan også gi dypere misfarginger.
  I blant kan fargeforandringer til og med skyldes at pulpa, inne i tannen, har blitt skadet eller er død. I begge tilfeller kan bleking være løsningen for å få tannen, eller tennene, lyse igjen

   

  Fargen forandres med tiden

  Til tross for at emaljen er hard og tett oppstår mikroskopiske sprekker der fargestoffer kan trenge inn. Med årene får derfor tennene en mørkere farge.

  Iblant kan tannkjøttet trekke seg tilbake og blottlegge en del av rotoverflaten som består av dentin. Tannen ser da gulere ut ved tannhalsen. Dessverre er det ofte vanskelig å bleke denne delen av tannen. Det kan imidlertid finnes andre muligheter, snakk med oss om dette!

  Det finnes ulike blekemetoder og undersøkelser viser at bleking ikke er skadelig om det utføres på riktig måte. La alltid tannlegen bedømme situasjonen først!
  Overflatemisfarginger forårsaket av f.eks mat og drikke kan tannlege eller tannpleier fjerne med pussing.

  Om misfargingen derimot ligger dypere kan en bleking være løsningen. Det blekemiddelet som brukes tar seg nemlig inn, via sprekkene i emaljen, til dentinet som finnes under og bleker det.

   

  Nesten alle tenner kan blekes.

  Blekingen utføres vanligvis av pasienten selv hjemme. Det er viktig at tannlegen først undersøker tenner og tannkjøtt grundig og finner årsaken til misfargingen.

  For å kunne bleke tennene må følgende kriterier være oppfylt:

  • Om du har fyllinger må de være av god kvalitet
  • Om du har hull (karies) må det behandles først
  • Overflatemisfarginger bør være fjernet
  • Tannkjøttet ditt må være friskt og du bør ikke ha andre sykdommer i munnen
  • Du bør være over 18 år

   

  Ikke skadelig å bleke

  For sterke blekemidler er ikke bra. Derfor bruker vi svakere, mer skånsomme midler som får virke i lengre tid.

  Vitenskapelige undersøkelser viser at man med hjelp av et mikroskop kan se at emaljens overflate påvirkes noe. Det handler imidlertid om en svært liten påvirkning – man kan sammenligne det med den forandring som skjer når man drikker en flaske Cola!

   

  Skalfasetter

  Misfarginger, mellomrom, ujevnheter og stygge fyllinger kan det gjøres noe med. Skallfasetter er èn mulighet.

  En skallfasett er et tynt skall, enten fremstilt i et keramisk materiale
  eller kompositt. Fasetten fremstilles individuelt for hver pasient og tann. Passformen blir derfor perfekt.
  Skallfasetter fremstilles hovedsaklig for fortenner. Det finnes mange ulike årsaker til at en pasient ønsker fasetter. F.eks som erstatning for en avslått tann eller for å tette uønskede mellomrom mellom tennene.

  Fasetten sitter godt fast og løsner vanligvis ikke ettersom den limes til tannen. Resultatet blir svært naturlig, takket være at fasetten ligner tannens egen oppbygning – nesten som et nytt lag med emalje!

   

  Forskjellige idealer gjennom tidene

  Den japanske tanninnfargingen som var vanlig for over 4000 år siden er kanskje ikke den mest ønskede behandlingen idag. Da ble det ansett som fint å skaffe seg svarte tenner. De siste hundre årene har hvitere tenner vært idealet stort sett i hele verden – lyse tenner er jo tross alt den mest naturlige tannfargen

   

  Tannkrem bleker ikke

  I dag reklameres det ofte for tannkremer som skal gjøre tenner hvitere. Mange tror at dette betyr at disse tannkremene kan bleke tenner, men det stemmer ikke.
  Det finnes faktisk ingen tannkremer som bleker tenner. Tannkremen kan imidlertid hjelpe til med å redusere graden av overfladisk misfarging på tennene pga. rødvin, kaffe, røyking, te osv

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply