• 15 MAR 16
    • 0

    Ny teknologi

    Ny teknologi

    Dagens moderne tannbehandling innebærer at vi legger vekt på å forebygge skader før de oppstår fremfor å vente til skaden har oppstått. Ny teknologi har gitt oss helt andre muligheter til å oppnå nettopp dette.

    Nye materialer og teknikker gjør oss i stand til å informere pasientene på en helt annen måte enn tidligere. I tillegg kan vi kommunisere med andre spesialister i vårt nettverk når det er faglige ting vedrørende behandlingen vi ønsker å diskutere nærmere. Dette for å kunne gi deg så bra kvalitet på behandlingen som mulig.

    Digitalt røntgen gjør at vi ikke lenger trenger å benytte miljøskadelige kjemikalier for å fremkalle bildene. En annen fordel er at bildene er klare i løpet av få sekunder på dataskjermen. Digitale bilder benyttes både som dokumentasjon, pasientinformasjon og ved kommunikasjon med spesialister.

    Smertefri tannbehandling er i dag en selvfølge. Nye bedøvelsesteknikker har også gitt oss muligheten til å sette bedøvelse uten smerte og svært ofte kan vi bedøve den enkelte tann uten at leppe og tunge blir bedøvet.

    Takket være moderne behandlingsteknikker har vi i dag ofte flere alternativer når riktig behandling skal velges. Vi lytter til dine ønsker og informerer deg om fordeler og ulemper ved de ulike teknikkene slik at vi sammen kan finne den behandlingen som er best for deg.

    Hva er riktig behandling?

    At du som pasient får den behandlingen som er riktig for deg er viktig. Men hva er riktig behandling?

    Dagens moderne behandlingsteknikker og materialer har gitt oss flere valgmuligheter når det gjelder å velge behandling. Vår behandlingsfilosofi går ut på at det er bedre å forebygge skader enn å vente til skaden har oppstått. Når skader først har oppstått er det viktig at vi reparerer skadene ved å fjerne så lite som mulig av den friske delen av tannen.

    Viktig med samarbeid
    Alle behandlingsteknikker har både fordeler og ulemper og ingen materialer er bedre enn kroppens eget vev. Det er derfor flere faktorer som spiller inn når en behandling skal velges. Vi setter derfor av god tid ved en undersøkelse nettopp for å høre hvilke erfaringer du har fra tidligere tannlegebesøk og hvilke ønsker du har for tennene dine. Vårt mål er at du skal ha tenner du er fornøyd med og en frisk munn hele livet.

    Holdbarhet
    Når skader har oppstått i munnen skyldes dette som regel at det er en ubalanse i munnen. Ved f.eks skader forårsaket av karies er det derfor viktig at vi behandler selve sykdommen i tillegg til å reparere skadene. Dette betyr at holdbarheten ofte er svært avhengig av de endringer pasientene selv klarer å gjennomføre som f.eks bedrede kostvaner, renhold og fluorbruk. I andre tilfeller kan skader være oppstått pga overbelastning av tennene. For å forebygge nye skader er det derfor av og til nødvendig å redusere belastningen på tennene i form av en bittskinne. Informasjon om hvordan du kan forebygge skader er derfor en viktig del av behandlingsplanleggingen.

    Kostnader og risiko
    I Norge gis det liten offentlig støtte til tannbehandling. Når vi legger frem et behandlingsforslag vil du alltid få informasjon om hvilke kostnader behandlingen medfører og om hvilke risikofaktorer som spiller inn. Du vil også få tilsvarende informasjon om de ulike behandlingsalternativene.

    Moderne tannbehandling innebærer altså et tett samarbeid mellom tannhelseteam og pasient hvor vårt mål er at vi skal velge den behandlingen som passer best for deg.

    Bedøvelse

    Smertefri bedøvelse
    At tannbehandling skal være smertefri har ikke alltid vært en selvfølge. Heldigvis har vi i dag muligheten til å kunne si at all tannbehandling skal foregå uten smerter.

    Gammel og ny teknikk
    Bedøvelsessprøyten har eksistert i over 100 år. De siste to årene har vi ved vår klinikk tatt i bruk en ny form for bedøvelse, kalt ”The Wand” (tryllestaven). Dette har gjort det mulig å sette bedøvelse på en enda mer skånsom måte enn tidligere og i tillegg kan vi ofte bedøve en enkelt tann uten at leppe og tunge er bedøvet i mange timer etterpå. I motsetning til en vanlig sprøyte har vi mye bedre kontroll og kan være enda mer forsiktig når vi setter bedøvelsen.

    Positive erfaringer
    Erfaringene så langt har vært meget positive. Mange barn, men også voksne pasienter synes den tradisjonelle sprøyten ser skummel og forhistorisk ut. I vår travle hverdag er det mange som setter pris på å kunne reise rett fra tannlegebesøket til f.eks et møte uten å føle at taleevnen er redusert etter besøket.

    Prinsippet bak bedøvelsesteknikken er at det brukes en digital pumpe som doserer bedøvelsesvæsken svært langsomt inn i vevet rundt tannen. Studier som har vært gjort med denne teknikken viser at pasientene knapt merker at bedøvelsen settes.

    Digitale bilder

    Dagens moderne teknologi har også gitt oss muligheten til å ta i bruk digitale bilder.

    Røntgen har lenge vært et viktig verktøy for å kunne oppdage skader i tenner og kjeveben. Men det er ikke alt vi kan se på røntgen. Tenners utseende, form og farge er vanskelig å gjengi på et røntgenbilde.

    I tillegg er tannlegeutdannelsen i dag også mer fokusert på å undervise i sykdommer i hele munnhulen og ikke bare i tennene. Dette betyr at vi ved en undersøkelse også er nøye med å undersøke bløtvevet i munnen som f.eks tungen og kinnslimhinnen. Finner vi forandringer i disse områdene er digitalt foto et nyttig verktøy for å kunne konsultere andre spesialister i nettverket vårt eller for å kunne ha som referanse ved senere kontroller.

    Ved fremstilling av keramiske kroner eller laminater er kommunikasjon med tanntekniker svært viktig for å få et vellykket resultat. Digitale bilder er et viktig hjelpemiddel i denne kommunikasjonen.

    Digitalt foto gjør det også mye enklere å informere deg om det vi finner ved en undersøkelse.

    Bildene lagres i journalen i minst 10 år og er en viktig del av vår dokumentasjon.

    Pasientinformasjon

    Får du nok informasjon?
    Vet du at du som pasient før en behandling har krav på å få vite hva som skal skje? Det gjelder både hvilke alternativer som finnes, hvilke bivirkninger det er og hvor holdbar behandlingen antas å være. Ved hjelp av moderne teknologi som digitalt røntgen og digitalt foto finnes det i dag helt andre muligheter for å involvere pasienten i sin egen tannhelse. Moderne tannbehandling innebærer at vi ønsker å forebygge skader før de oppstår. Derfor er det viktig at pasient og tannhelseteam samarbeider om dette og at pasienten er informert.

    Informasjon gir tryggere pasienter
    Mange pasienter er engstelige før de besøker tannlegen. Ofte skyldes det både redsel for at en behandling skal gjøre vondt og at han eller hun ikke vet hva som skal skje. Vi informerer deg alltid før behandlingen både om pris, alternativer og fremgangsmåte slik at du vet at behandlingen både er smertefri og basert på vår behandlingsfilosofi om å gjøre minst mulig skade på tennene.

    Nye teknikker gir flere muligheter
    Dagens moderne behandlingsteknikker har gitt oss flere alternativer å velge mellom når vi skal legge en behandlingsplan. Alle behandlingsteknikker har både fordeler og ulemper og vi informerer alltid om dette. Av og til kan det være ting du lurer på etter at du har kommet hjem fra oss. Derfor sender vi alltid med skriftlig informasjon hvor du finner svar på det meste om det som gjelder din tannhelse. Er det likevel noe du ønsker å spørre om før neste besøk er det selvfølgelig bare å ta kontakt.

    Digitalt røntgen

    Rett behandling i rett tid

    Røntgen er et viktig hjelpemiddel i moderne tannbehandling. Med en røntgenundersøkelse får vi muligheten til å se ting som kan være umulig å oppdage ellers.

    Dagens moderne tannbehandling legger vekt på forebyggende tiltak. Da bør vi oppdage eventuell sykdom på et så tidlig stadium som mulig. Om vi i dag hadde fulgt gammel praksis og ventet til tennene begynte å verke og gjøre vondt, ville mulighetene for tilheling vanligvis vært mye dårligere eller umulig.

    Ved en røntgenundersøkelse kan vi lete etter karies, lokalisere infeksjoner, kontrollere tilheling og oppdage skader på kjeveben og tenner. Les mer om digitalrøntgen til høyre

    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply